diumenge, 30 d’agost del 2009

El canvi es decideix al camp

La prefectura de Niigata, a la costa nord-est del Japó, és la primera regió en producció agrícola del país i el paradigma d'un món rural que perd ràpidament nivells de benestar davant les grans ciutats. El primer ministre japonès, Taro Aso, va començar l'1 d'agost a Niigata la campanya del Partit Liberal Demòcrata (PLD) per deixar clar que les prefectures rurals, tradicionalment els nuclis de votants més fidels del PLD, són el camp de batalla on calia defensar la seva continuïtat al poder de cara a les eleccions parlamentàries que se celebren avui.
Des que el PLD es va fundar el 1955, només ha deixat el govern durant onze mesos. Va ser el 1993, davant una coalició de forces de l'oposició liderada per trànsfugues del PLD. Si allò va quedar com una tempesta d'estiu, el que afronta ara el partit al poder és un cicló. Les enquestes a la ciutat de Niigata, capital de la prefectura homònima amb 800.000 habitants, han estat favorables durant tota la present legislatura a l'opositor Partit Democràtic (PD), format el 1992 per sectors dissidents del PLD, socialdemòcrates i entitats minoritàries d'esquerres i dretes.
Niigata va obtenir el 2007 la nominació de "ciutat autònoma" després que el govern de l'exprimer ministre del PLD Junichiro Koizumi promogués una llei que cedia competències a les prefectures per compensar el pla de reducció de la despesa pública estatal. Akira Shinoda, alcalde de la capital -sense filiació a cap partit-, recorda que les reformes econòmiques liberals de Koizumi van servir per recuperar la confiança en el PLD a les grans zones urbanes. Les privatitzacions i les retallades en el servei públic de Koizumi, però, van provocar rebuig a les províncies rurals, on es pateix l'efecte de la davallada demogràfica: "La Seguretat Social i l'educació són cabdals al Japó des dels anys de Koizumi, però la qualitat d'aquests serveis ha empitjorat al camp", afirma Shinoda.
Al carrers de Niigata res indicaria que hi ha en marxa una campanya electoral si no fos per la fugaç carrera d'una furgoneta d'un partit amb el candidat del barri saludant o dirigint-se als vianants amb un micròfon. Per les restriccions d'espai que imposa la llei electoral, a la via pública és més fàcil trobar-hi màquines expenedores de begudes que no pas cartells de propaganda.
Criden l'atenció els nombrosos partits alternatius, com ara el Partit de la Realització de la Felicitat i el Partit del Somriure. Els japonesos semblen patir un pessimisme crònic després de quinze anys amb una economia propera a la recessió i un constant augment de l'atur, tot i que és de només el 5,7%. Segons raona el professor d'economia de la Universitat de Niigata Ivan Tschelichtev al llibre Asia's Turning Point, el Japó viu desmoralitzat perquè no assumeix que és una superpotència desenvolupada que no pot créixer al ritme d'abans: "Les expectatives sobre el govern i les victòries en competitivitat internacional s'han demostrat exagerades. L'escepticisme substitueix l'excitació".
Defugint responsabilitats
Chinami Nishimura és candidata del PD a Niigata i viceministra del govern a l'ombra de l'oposició per a la igualtat de gènere i la planificació familiar. En una recent trobada amb votants en una llar d'infants, Nishimura va dir a l'AVUI que "els japonesos veuen negra la situació perquè no tenen experiència a millorar per ells mateixos. Esperen que les decisions les prengui algú altre". Aquest "algú" ha estat durant les últimes dècades el PLD, però s'ha produït un daltabaix, perquè "el partit ha renunciat a les seves responsabilitats", explica Hideaki Yamakawa, exassessor de finances del govern i professor de la Universitat de Kanazawa Gakuin.
L'executiu ha tingut quatre primers ministres els últims quatre anys. "Han avergonyit els japonesos", diu Yamakawa. Li dóna la raó la Shibuya, una metgessa de Sapporo, a la prefectura de Hokkaido, que és a Niigata per unes conferències mèdiques: "A Hokkaido ha de guanyar el PD. Sentim vergonya d'Aso. No entén els problemes reals del poble i és un inculte. Quan parla, s'equivoca sovint". A Hokkaido és on es presenta Yukio Hatoyama, el cap de files del PD. Mentre que el PLD segueix promovent una economia basada en la producció, Hatoyama planteja millorar primer la qualitat de vida. "Els japonesos hem de sentir que formem part d'un col·lectiu. Els canvis han estat tan ràpids des dels anys 60 que encara prioritzem pertànyer a l'empresa abans que a la família", diu Yamakawa.
El PD vol apujar la inversió en programes familiars i reduir la despesa pública modernitzant el cos funcionarial, el gran obstacle per a les reformes. En un dels últims actes electorals, Rokuzaemon Yoshida, candidat del PLD a Niigata, responia a les enquestes que donen la majoria absoluta al PD: "Els japonesos canviaran de parer. El PD no té experiència i està format per faccions oposades. Quan arribi l'hora de manar, no podran prendre decisions".


Cristian Segura, AVUI d'avui, El canvi es decideix al camp japonès.