diumenge, 15 de novembre del 2009

Urgència per fer amics a la Xina

"La creixent influència mundial de la Xina i la dependència mútua en qüestions econòmiques estan igualant la posició de força entre Pequín i Washington. La visita de Barack Obama a partir d’avui i fins dimecres a Xangai i a Pequín és un viatge que la Casa Blanca ha dissenyat perquè sigui més afable en comparació amb els realitzats pels anteriors presidents dels Estats Units.
L’Administració Obama fa la cort a la Xina. Tracta al gegant asiàtic d’igual a igual i des de els EUA es promou l’idea que entre tots dos formen el G2, l’eix sobre el qual roda el món. Washington evita els assumptes que puguin irritar al Partit Comunista Xinès (PCX), sobretot perquè la seva cooperació és fonamental per superar la crisi econòmica. En el primer viatge oficial a Pequín d’un representant d’Obama, el de la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, el febrer passat, es va prioritzar el diàleg econòmic i els afers mediambientals però es van obviar les qüestions de drets humans i la manca de cooperació que els EUA lamenten que la Xina manté en conflictes internacionals de primer ordre. Obama va dir ahir en una conferència a Tokio que el debat amb la Xina sobre els drets humans "no es pot tirar endavant amb rancor sinó amb esperit d'equip."
Malgrat aquesta posició menys crítica, la Casa Blanca ha provocat els ànims xinesos en insistir que Obama s’entrevistarà aviat amb el Dalai Lama i que demanarà al president xinès, Hu Jintao, que es reuneixi amb el líder budista pel bé de la pau al Tibet.
La crisi econòmica és el nus que lliga a les dues potències per damunt de qualsevol altre assumpte. Si el consum nord-americà no es revifa, el creixement xinès es veu perjudicat. La Casa Blanca pressiona al PCX perquè augmenti encara més el tipus de canvi de la seva moneda, el que provocaria un encariment de les exportacions xineses i afavoriria la competitivitat dels productes fets als EUA. El govern xinès assegura que la seva competitivitat en preus és resultat de l’evolució industrial arran de la globalització. El portaveu del ministeri d’Exteriors Xinès, Qin Giang, va insistir dimecres passat que la clau per ressuscitar l’economia nord-americana és “que tinguin més cura en corregir el deute públic.” La declaració és especialment significativa perquè l’Estat xinès ha finançat la bonança econòmica dels EUA de l’última dècada en convertir-se el comprador número ú del món de reserves de dòlars i dels bons de deute públic nord-americans.
El Director d’Afers Asiàtics del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, Jeffrey Bader, va admetre aquesta setmana que “hi ha una percepció comú a la regió [del Pacífic] que la influència dels EUA ha anat a la baixa mentre que la xinesa està augmentant”. Bader va concloure que “sense la cooperació Xinesa, cap d’aquests afers [globals] es pot conduir amb èxit.” A part de l’economia, els punts calents de l’agenda entre Obama i Hu seran la lluita contra el canvi climàtic i la necessitat americana de què la Xina pressioni més a l’Iran i Corea del Nord perquè aturin les seves ambicions en armament nuclear. El govern xinès va apuntar la possibilitat es firmi algun tipus de declaració conjunta. Bader va descartar que es pugui pactar cap posició en comú de cara a la propera cimera del canvi climàtic a Copenhaguen.
Li Cheng, membre del centre d’estudis polítics Brookings Institution creu que “respecte els seus predecessors, Obama ja ha demostrat una posició més respectuosa respecte la Xina”. Li valora la visita del president dels EUA serà menys tensa pel que fa al debat pels drets humans perquè els actuals líders xinesos són “més oberts de ment” i “partidaris de reformes democràtiques”.

Cop d’efecte com a El Cairo?
Analistes i periodistes nord-americans han pressionat a la Casa Blanca per conèixer si Obama té intenció d’aprofitar la seva estada a la Xina per protagonitzar alguna intervenció pública conciliadora. El model a seguir seria la conferència que va donar el president nord-americà el juny passat a la Universitat de El Cairo. Obama va fer en aquella ocasió una emotiva crida en favor de l’enteniment entre els EUA i el món àrab. L’ocasió per donar un cop d’efecte a la Xina serà demà dilluns en una trobada amb estudiants universitaris de Xangai. Obama també celebrarà dimarts una roda de premsa junt amb Hu Jintao, un fet excepcional si es té en compte que pot passar més d’un any sense que el president xinès respongui davant els mitjans."


Cristian Segura, a l'AVUI d'avui, versió reduïda: El gir xinès d'Obama.